• Author:Michelle van Iersel
  • Comments:0

Maart roert zijn staart. April doet wat ie wil

Maart roert zijn staart. Wil maart reeds donder, dan is sneeuw in mei geen wonder. Maartse buien, die beduien, dat de lente aan komt kruien. Donder in het dorre hout, geeft een voorjaar nat en koud. Nooit is maart zo zoet, of hij sneeuwt een volle hoed.  Een droge maart is goud waard. Natte maart, veel gras.  April doet wat hij wil.April veel regen, brengt rijke zegen. April koud en mei warm, geen boer wordt er arm. Sneeuwt april nog op onze hoed, is voor druiven en koren goed. Verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen.  De vrouwen en de aprillen, hebben beiden hun grillen. Wil april niet vertrouwen, hij is en blijft de ouwe. Nu lacht hij vals met zonnegloren en gooit dan weer met hagelstenen om je oren.

Genoeg spreekwoorden om aan te geven dat het in maart en april zo wisselvallig weer kan zijn. Inmiddels ben ik er wel achter , dat dat in elk jaargetij is. Wat het anders maakt in maart, is dat we eigenlijk wel zin hebben in de lente. We zijn er wel aan toe om de winter af te sluiten en met een vestje naar buiten te gaan. Maar we moeten nog even geduld hebben…..

Zo staan wij het ene moment lekker buiten te spelen (en dan gaat soms die jas wel eens uit) en het andere moment vluchten we naar binnen voor een enorme bui van natte sneeuw, waarbij gevoelstemperatuur ook gelijk naar beneden keldert. Dan dus binnen spelen!

Eigenlijk zijn de kinderen wel een beetje uitgekeken op hun speelgoed na zo’n winterperiode. Bovendien willen mijn kinderen veel liever bewegen dan rustig op een kleedje spelen. Daarom zoeken we regelmatig naar binnen beweeg spelletjes. Voor mijn dochter en haar vriendinnetje maak ik een speurtocht door het huis. Ik teken de plekken waar ze mogen zoeken en zoonlief legt de briefjes door het hele huis waar de volgende aanwijzing op staat. De trap mogen ze wel een paar keer op en af!

Ander favoriet is de bokkensprong. De kinderen leggen kussens neer op vloerkleed, zodat ze in ieder geval zachte landing hebben. Ik mag de eer hebben om de bok te zijn, omdat ik in hoogte verstelbaar ben. Voor zoon ben ik een hele hoge bok en voor dochter stel ik me wat lager op. De opdracht is om een zo mooi mogelijke sprong te maken en alleen de handen mogen de bok raken. En tussendoor doe ik even mijn ‘cat stretch’ oefening. 

De grote blauwe gymbal, die ik eigenlijk alleen maar heb gebruikt tijdens de bevallingen doet ook nog steeds dienst in ons huis…. Nu als mini springkussen. Kind op de bal, ik klem de bal met mijn knieën tegen bank aan, we houden elkaars handen vast, en springen maar!

Stoelendans, Annemarie Koekoek, ballonnen voetbal, verstoppertje, genoeg te doen eigenlijk!

Zo kunnen we allemaal toch nog onze energie kwijt door in huis te bewegen. Kunnen we daarna weer even een potje monopoly spelen!