• Author:Michelle van Iersel
  • Comments:0

Kan sporen bevatten van….

Inmiddels gaat mijn vegan-eten-challenge alweer de derde maand in!

En hoe gaat het? Die vraag hoor ik geregeld. Uiteraard stel ik mijzelf ook wel eens deze vraag.

Ja het gaat goed! Ik merk dat het plantaardig koken en eten mij voorspoedig af gaat. En ik kom niet in de verleiding om toch een blokje kaas  te pakken, of toastje eiersalade te eten. Neuh, daar maal ik niet om. Een keer heb ik een craving moment gehad en heb ik wat koekjes en pure choco weggegeten. Daarna voelde ik mij zeker niet veel beter, maar gaf mij wel de aanleiding om eens uit te zoeken hoe dat zit met vermelding ‘kan sporen bevatten van….’op etiket van voedselwaren.  Want op die pure choco staat toch echt kan sporen bevatten van noten, gluten en melk.

Kan sporen bevatten of te wel: May contain labeling

Het blijkt te gaan om mogelijke kruisbesmetting. Dit kan gebeuren wanneer de productielijn onvoldoende gereinigd is, of er zweven nog grondstofdeeltjes door de lucht van de productieruimte. Dit risico wordt door fabrikanten vermeld als ‘kan sporen bevatten van…’. Of dit product is gemaakt op een locatie waar ook … verwerkt wordt.

Het is niet een wettelijke verplichting, maar fabrikanten willen zich indekken voor de gevolgen van het bevatten van mogelijke allergene stoffen.  Gevolg is dat er producten in de winkel liggen met een ‘may contain’ waarschuwing, terwijl het product wellicht helemaal geen allergenen stoffen bevat. Anderzijds worden er ook producten verkocht die niet voorzien zijn van een waarschuwing, maar die wel als gevolg van bijvoorbeeld kruisbesmetting allergene stoffen bevatten.

Voor mensen die levensbedreigend reageren op een allergeen, is het belangrijk te weten of het product al dan niet sporen kan bevatten.  Voor hen blijft het een risico om bepaalde voedselproducten te eten.

Inmiddels heb ik al op diverse fora gelezen dat elke veganist een eigen manier heeft gevonden om met deze informatie om te gaan. Ik heb besloten dat ik die pure chocolade mag eten. Ook heb ik er heerlijke chocoladepasta van gemaakt voor op mijn eigen gebakken brood. Jummie!! Zo af en toe een boterham chocopasta of een stukje choco bij de thee voorkomt bij mij een craving aanval.

Groeten, Machteld

 

Bron Nederlands tijdschrift voor allergie & astma, jaargang 13 nr 2-2013