• Author:Michelle van Iersel
  • Comments:0

Wat een keus!

Heb je de Volkskrant magazine gelezen vorige week zaterdag over veganistisch eten? Ook daar werd behoorlijk benadrukt wat je allemaal niet meer mag eten. Dat was voor mij ook een veel gehoorde reactie. En, eerlijk is eerlijk, dat dacht ik ook in het begin. In zoveel producten zitten de dierlijke producten verwerkt, en ons dagelijkse eetmomenten bestaat vaak uit dierlijke producten. Dus het vergt inderdaad ook een ‘reset’ van hoe we dagelijks eten. Want wat valt er nu eigenlijk allemaal onder dierlijke producten: vlees en gevogelte, vis en schaaldieren, melk en melkproducten (kaas, yoghurt), eieren

En dan… wat eet een veganist?  Verse groente en bladgroente, vers rijp fruit, volkoren granen en volkoren graanproducten, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), noten en zaden, gekiemde zaden, paddenstoelen.

Wat zie ik dan? Deze laatste lijst is langer dan de eerste. Dus ik ‘mag’ meer dan wat er op het lijstje staat wat er niet kan!

Jammer is wel, dat de dierlijke producten in heel veel producten verwerkt zijn onder onduidelijke benamingen. Het vergt wat opzoeken. Gelukkig helpt de website http://www.food-info.net/nl/index.htm enorm goed om snel en simpel duidelijkheid te krijgen hierover. Makkelijker is om zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. De eerste paar weken was ik wel aan het zoeken (volkoren pasta met of zonder ei?), gelukkig weet ik nu waar ik mijn antwoorden kan vinden.  Zo ook op: http://wiki.veganisme.org/index.php/Hoofdpagina  

Voor vandaag heb op het menu als lunch: salade met (zelf geweekte)kikkererwten, bietjes en sesamzaadjes, op smaak gebracht met balsamicoazijn en peper. Eet smakelijk. 

Groetjes,  Machteld